سفر،‌حق مسلم‌ معلولان ‌است
منابع طبیعی هر کشوری حق یکایک مردم آن کشور است. در ایران از زمان ملی شدن نفت به این سو، این جمله را بویژه درباره نفت زیاد شنیده‌ایم، اما نفت منبعی تمام شدنی و پایان‌پذیر است. آنچه تمام نشدنی است نه نفت، که زیبایی‌ها و جاذبه‌های این مرز و بوم است که با هر بار دیدن نه تنها از آن کاسته نخواهد شد که شاید با آشنایی فرهنگی هر چه بیشتر مردمان با یکدیگر، بر زیبایی‌های آن افزوده نیز بشود. اما براستی آیا همه مردم کشور از حق طبیعی بازدید از این منبع پایان‌ناپذیر برخوردارند؟

کمترین امتیاز و امکاناتی برای سفر معلولان، چه درونشهری و چه برونشهری‌ وجود ندارد. قانون تصریح کرده که در همه اماکن عمومی باید راهی برای این هموطنان ما نیز اندیشیده شود، اما در واقعیت آیا چنین است؟ به جز دو سینما در تهران همه سینماهای ما پله دارند.

جدای از پله‌ها، توان‌یابان کشور برای سفر باید با موانع بسیار دیگری نیز دست و پنجه نرم کنند. تعداد اتومبیل‌هایی که برای خدمت‌رسانی به توان‌یابان کشور مناسب‌سازی شده‌اند، بسیار اندک است و بر فرض که خودروی مناسب هم فراهم شود هزینه آن چند‌ برابر هزینه سفر یک فرد عادی خواهد بود. ماده 4 قانون حمایت از حقوق معلولان مصوبه مجلس شورای اسلامی تصریح کرده که تمام پارک‌های تفریحی، موزه‌ها، جاذبه‌های گردشگری و سایت‌های میراث فرهنگی، سینما و تئاتر و بهای بلیت هواپیما و قطار باید برای معلولان به صورت نیم‌بها ارائه شود. امـــا آیا این قانون اجرا می‌شود؟

با توجه به این که شرایط کاری مناسب برای بسیاری از معلولان کشور فراهم نیست (و این خود جای سخن بسیار دارد) متاسفانه اغلب معلولان از فضای مناسب فعالیت های اجتماعی محرومند؛ کنج عزلت گزیده‌اند و در تنهایی خویش به سر می‌برند. سفر و گردشگری می‌تواند یکی از کلیدی‌ترین جایگزین‌های فضاهای اجتماعی برای توان‌یابان باشد. تغییر روحیه توان‌یابان در سفر و تا روزهای پس از آن برای دوستان و خانواده‌هایشان روشن است و این چیزی نیست که از چشم دیگر شهروندان -که مشکل جسمی ندارند - نیز پنهان مانده باشد. چه کسی این تجربه را نداشته که نخواهد سفر آخر هفته‌اش تمام شود؟

پیش از همه، رسانه‌ها و رسانه‌نگاران باید زبان حال توان‌یابان باشند و ابعاد اهمیت این مساله را برای همگان روشن کنند. اماکنی که مناسب بازدید معلولان نیست شناسایی کنند و با رسانه‌‌ای کردن موضوع و نقد آن گامی در راه اصلاح شرایط معلولان بردارند. در پایان باید نقش نهادهای مدنی مرتبط با توان‌یابان و همچنین سازمان‌های مردم‌نهاد را یاد کرد. این انجمن‌ها اگر از یکسو ارتباطشان با رسانه‌ها را بیشتر کنند و از سوی دیگر ارتباطشان را با یکدیگر افزایش دهند، تاثیر ماندگاری در هرچه متنوع‌تر‌شدن این سفرها و برنامه‌ها و همچنین بیشتر‌شدن تعداد آنها خواهد داشت. اینها که گفته شد کمترین پیش‌شرط‌های آماده شدن شرایط - چه از نظر اجتماعی و چه از نظر زیرساخت‌ها- برای گردشگری معلولان است