ریشه یابی دروغ گویی در برخی کودکان

دروغگویی کودکان, در بیش تر اوقات ممکن است به سبب پیروی از پدر و مادر یا دیگران صورت گیرد. والدین نباید به کودکان دروغ بگویند؛ چون بزرگ ترین الگوی دروغگویی برای کودکان خود می شوند.

گاهی کودکان برای فرار از مجازات دروغ می گویند. کودک برای پنهان کردن خطای خود به دروغگویی متوسل می شود, این گونه دروغ گفتن با شدت تنبیه و مجازات تعیین شده از سوی والدین و مربیان ارتباط مستقیم دارد.

با واگذاری تکالیف سنگین و داشتن توقع غیر عادی از کودکان, آنها به دروغگویی وادار می شوند. تحمیل کارهای طاقت فرسا و داشتن توقعات نابجا موجب خواهد شد که کودک به دروغ پناه برد و در اثر تکرار دروغگو شود؛ زیرا کودکان از رنجش والدین و این که آنها او را تنبل و بی عرضه بدانند به شدت می ترسند.

کودکی که در خانواده مورد بیاعتنایی قرار می گیرد, بزرگ ترین لذت را خودنمایی و جلب توجه دیگران می داند؛ ولی چون با راستگویی نمی تواند افکار دیگران را متوجه خود کند, ناچار دروغ میگوید. والدین باید به کودکان خویش بفمانند که برای آنها ارزش قائل هستند.

گاهی کودکان برای کسب محبت دیگران و یا برای تهمت زدن و انتقام جویی از شخصی دیگر, دروغ میگویند.
توجه والدین به این نکات و داشتن رفتاری مناسب در برابر آن می تواند کودکان را از این ویژگی ناپسند دور کند.د دور کند.

تربیت شایسته

برخی از والدین محترم قید و بندهایی به جان کودک می‌زنند که وجدان او را ناراحت می‌کند و در روح وی مشکلاتی پدید می‌آورد که مانع تکامل او می شود و سال‌های بعد نیز که به جامعه گام مینهد، از این خارهای راه رنج می‌برد و ترس‌ها و نگرانی‌ها، او را از هر پیشرفتی باز‌می‌دارد.
در همهِ مراحل تربیت کودک، باید ظرفیت، توان و اقتضای سنّی او را در نظر گرفت. نظم و انضباط و مؤدب‌بودن، ضروری است، ولی از کودک دوساله نباید توقع انضباط و ادبی را داشت که از کودک هشت ساله انتظار می‌رود. روح کودک دوساله با مقرّرات خشک و شدید، بیگانه است.
«تربیت» غیر از «انضباط خشک» است. والدین باید فرق بین این دو را بشناسند تا به نام تربیت دچار «ضدتربیت» نشوند و این «تربیت» غیر از «لوس و خودخواه» بارآوردن کودک است.
سلیقه‌های تربیتی گوناگونی در جامعه وجود دارد؛ از این‌رو نباید فرزندانشان را فدای تقلید از دیگران و سلیقه و توقع‌های آنان کنند، بلکه باید با بررسی و مشورت با افراد باصلاحیّت، یک شیوهِ درست تربیتی را انتخاب و فرزندانشان را بر مبنای آن تربیت کنند، در غیر این‌صورت در میان امواج سلیقه‌های گوناگون تربیتی، سرگردان خواهند شد.